Maj 2003

30 april

Välkommen till min nya dagbok, både gamla och nya läsare!

Detta skrev jag den 12 mars 2003:

Ett år med cancer...
ändå är allt som det ska!
Tack för allt jag fått!

Jag finns, här och nu,
kropp, själ och ande samsas.
Vingarna bär mig!

Vågar vara mig,
vågar se min verklighet.
Korpen flyger högt!

De första sex raderna har jag tagit till mig fullt och fast. Den 12 mars och vissa stunder under de flesta dagar kan jag också påstå att jag lever efter de tre sista.  Jag vågar vara mig och skapar och ser min verklighet.

Jag känner för det mesta att jag lever ett friskt, helt, kärleksfullt och förlåtande (framför allt mot mig själv...) liv. Sist men inte minst vill jag inte vara bekymrad över min ekonomi. Det senaste är svårast, särskilt när räkningarna precis är betalda och det som blir över definitivt inte räcker till det allra nödvändigaste månaden ut...
MEN
...jag har klarat detta många gånger förr och det blev inte bättre de gånger jag oroade mig och mådde dåligt. Hur det ordnar sig varierar - men det ordnar sig alltid!

Ur mitt scriptboard.
Gunilla: Mats!
Det är fantastiskt hur ordsprudlande du är idag! Kram tills vi ses!
 
Mats:
läkare ger vi
tillstånd att laga kroppen
själen är utanför
 
Gunilla: Ingela!
Jag har också haft en mycket tung period - det hör visst till säger dom... Det har precis vänt för mig - hoppas det gör det för dig snart också!
 
Ingela:
Hej Gunilla och alla ni andra. Jag finns kvar, men känner mig låg, väldigt låg. Hoppas snart må bättre igen. Ha en skön Valborg allihopa!
 
Gunilla: Anni!
Jag har förstått att vi är många i samma situation... enastående ;-)
 
Anni:
Jag brukar kalla det här med ekonomin för att "trolla med knäna". Vi ensamstående (enastående) mammor brukar bli proffs på det :)
 
Gunilla: både elden och Mats värmer...
 
Mats:
snö och sol grå vår
Valborg här och nu sånger
elden värmer snart
 
Gunilla: ...här storsnöade det en stund i kväll...
 
Anni:
Det här med att få proteser är viktigt! Viktigare än man tror!! Visserligen använder inte jag min så ofta, men det var en härlig känsla att få den.
 
AnnCatrin:
Sköna maj välkommen!
 
Gunilla:
Tandläkarbesöket gick bra men jag darrar fortfarande! Nästa gång blir den 8 maj - pust och stön...
 

1 maj

Valborgsmässoafton firade jag här hemma. Mats sjöng vid majbrasan i Arkhyttan. Han var på ett sprudlande humör och jag också. Den senaste tidens "låghet" har utbytts till en skön glädjekänsla! Det är verkligen berg- och Dalbana...
Elin och Åsa var både ute på vift igår kväll och det känns alltid oroligt sådana kvällar, så jag stannade i Falun och hade "jour".

Idag åker Elin till sin Jonas och blir borta till söndag. Jag åker till Lövåsen och jobbar med husbilen, Åsa stannar hemma och "grejar"...

Mats:

inuti finns orden
ovan diset finns solen
allting finns alltid
 

Igår kväll ändrade han texten till:

inuti finns orden
ovan diset finns solen
inget finns aldrig


Ur ett mail från en man vars fru har bröstcancer:

"Det är bra för dig att att gå över till Dag för Dagbok och detta beslut kommer nog utav att du har bearbetat din cancer på ett bra sätt samt livet förhoppningsvis går in i ett lugnare skede. Trots att cancer är en fruktansvärd sjukdom tror jag att det har det "positiva" med sig att man som drabbad och anhörig stannar upp i livet och gör diverse omprioriteringar både om vad och vilka som är viktiga här i livet.

Hoppas ni kan finna något ställe till er husbil som liknar det Ulf Lundell skriver om:

"Halvvägs till havet där floden gör en krök
kommer månen upp som en svävande brand
Svarta och stilla står granarna på rad
Det är tyst här i kväll i vårt sagoland

Halvvägs till havet där floden gör en krök
faller en stjärna i den tomma himmelen
Halvvägs till havet har jag mitt hem
och jag önskar att jag kunde göra allt från början igen"
 

Vill i detta sista mail tacka dig för ditt mod att skriva dagboken vilket säkert varit till hjälp för både drabbade och anhöriga."

 

2 maj

Regnet öste ner hela gårdagen.
Jag körde Elin till tåget och for ut till Mats. Att isolera husbilen i ösregn gick inget vidare så vi bestämde oss för att åka till Falun. Åsa, Mats och jag tillbringade kvällen framför TV:n.
Banji, som redan förra sommaren började bli gammal och hängig, har på senaste tiden mått sämre. Hennes ögon är mycket trötta och hon har tappat livslust. Igår var detta tydligare än tidigare...

Idag verkar det bli uppehållsväder och vi åker ut till Lövåsen för att fortsätta med husbilen...


Ur ett mail:

"Jag har gjort så att jag inte läser din dagbok varje dag längre. Utan den sista varje månad skulle jag gå in, ladda ner sidan till skrivbordet och läsa allt på en gång. Så gjorde jag även idag. Och först blev jag jätteledsen för att du inte skulle fortsätta med dagboken. Men så kom jag på: det var ju jättebra egentligen. Du går ju vidare. Det är en positiv vändning. Och så har jag förstått att du fortsätter skriva i alla fall. Så då kan jag ändå följa dig.

Du ligger så långt före mig i den här processen vilket gör att jag kan förbereda mig en del på det som ska komma. Även om jag har fullt upp med de sista behandlingarna nu. Men just oron för återfall känner jag igen. Jag har tillfälligt löst det med att ha bestämt mig för att skaffa hund om jag får återfall. ;-) Så jag hoppas att jag aldrig får en hund. "

 

3 maj

Mammas arbetskamrat Ulla, som både skickat många mail och änglar, ligger nu inlagd på sjukhus. Jag pratade med henne i förmiddags. Hon har haft malignt melanom och de har nu hittat mer. Vi tänker på henne och jag önskar henne en egen Doris som ständigt kan vara med henne i detta svåra...

Vi har fått upp en del isolering i husbilen, Mats förbereder hyllor och vändanordning för passagerarstolen.
I går hälsade vi på Anna och Lasse på hästfarmen. Fem nya föl fanns att beskåda!

Idag är vi tillbaka i Falun. Åsa och Loridana var ensamma här i natt.
Mats tittar på formel 1, jag ska göra chapati till kvällens Indiska middag och snart kommer Ann-Marie och hälsar på. Jag har inte träffat henne sedan i somras!

Ur mitt scriptboard.

AnnCatrin: Det ska bli roligt att få träffa dig, Anni. Hälsa pappa att han gör många glada!
 
Gunilla: Så kul att du kan komma Anni! Tur att din pappa kan ställa upp - jag tycker detta är jätteviktigt- att vi kan träffas!!!
 
Agneta S: Hej Anni! Det är barnens privilegium att använda föräldrar till det, som behövs!!!! Roligt att Du kommer! Kram!
 
Anni: Pappa åker med "för min skull", men han vill egentligen inte... Det känns inte riktigt bra att "tvinga" honom, men annars kommer jag inte iväg.
 
Anni: Nu verkar alla bitar fallit på plats för att åka till Falun den 24'e, hoppas jag... Barn- o hundvakt är fixat. Bostad, fixad. Resande, fixat under svaga protester...
 
Britt-Marie: Hej Gunilla och lycka till med nya dagboken, jag ser fram emot att läsa den också. Så glad att du mår bättre!
 
Anni: :))
 

4 maj

Snön vräkte ner och ett decimetertjockt snötäcke la sig över Falun i går kväll. Idag är det fortfarande vitt och slaskigt men det snöar inte längre..

Ann-Marie var här och fikade - det var roligt att hon tog sig tid att komma!
Vi lagade Indiskt och det fortsätter att vara underbart gott - denna gång blev det Tandorikyckling, spenat i yoghurt, ris och champinjoner. Efteråt skulle vi se en videofilm och blev ruskigt godissugna. Mats klädde på sig och tog ut hundarna på rastning. När han blev borta ovanligt länge började Åsa och jag att hoppas och vi hade rätt! Han kom tillbaka med godis, glass och läsk och sedan bestod kvällen av "myspys" och två långfilmer, en på TV och en video. I en reklampaus var Åsa ute och kastade snöbollar, i nästa provgick Mats och Åsa barfota i snön...

Bröstdagboksfesten närmar sig. Jag har uppdaterat festsidan. Igår fick vi en ny anmälan - Anita från Gävle, Anni bestämde sig för att komma och Anette har bestämt sig för att inte komma eftersom det ligger för nära hennes behandling...

 


Gunilla:
Söndag kväll: Snön har smält, Åsa lagar mat och en ny och HEL vecka väntar...
 

5 maj

Sent igår kväll kom en lycklig Elin hem från Nyköping. Mats hämtade henne innan han tog hundarna och for till Lövåsen.

Idag börjar Åsa sin praktik på ICA Supermarket inne i centrum. Jag har varit hos kuratorn och vi ska försöka hjälpas åt att hitta en terapeut till mig. Tills jag får komma till en sådan fortsätter jag att gå hos henne. Det är givande och viktigt att få prata med en utomstående.
Jag har arbetat några timmar här hemma idag. I morgon ska jag till jobbet och på onsdag går jag en kurs på HI (Handikappsinstitutet) i Stockholm.

 

Ur mitt scriptboard.


Gunilla:
Tisdag morgon. Brödet står i ugnen och doftar... Snart ska jag till jobbet!
 

6 maj

Jag har funderat över att jag tidigare i livet har kämpat mycket och att jag nu varken vill eller orkar kämpa längre. Att inte kämpa är inte längre samma sak som att ge upp...
Kampen har varit väldigt viktig för mig men eftersom det medfört så mycket negativt har jag i mina resonemang förkastat hela begreppet kamp, vilket jag nu ifrågasätter. Det som blev dåligt med min kamp var att jag blev besatt av själva kampen. När jag kämpat allt jag kunde för en sak, letade jag genast reda på nästa kampobjekt... det blev min livsstil och min mening med livet. Att kämpa var det enda som gällde! Det blev ett invant mönster. Jag är benägen att tro att det var bra att jag kämpade, det var mitt sätt att överleva min livssituation.
Nu har jag kommit till en skiljeväg, jag har upptäckt att jag varken vill eller orkar kämpa längre. Kampen i betydelsen strävan är betydligt trevligare. Jag kommer att sträva mot ett håll eller ett mål även i framtiden men de krampaktiga kamper jag tidigare utkämpat är nu historia.

 

Anni:
Nu finns det en skvätt reseberättelse att läsa... Men det är läggdags för länge sedan (00:39) så det blir inte mer idag. Bra att ni har koll ;)
Gunilla: Onsdag kväll:
Hemma från Stockholm - Jättebra dag men jag är trött...
Skriver dagbok i morgon...zzzzzzzzzzz
Gunilla:
Ja visst ja - ni skulle ut och resa... Jag undrade just vad som hade hänt - jag har koll på dig Anni ;-)
Anni:
Nu är jag hemma igen efter att ha varit med pappa och "mött våren på kontinenten". Myyysigt!!
Gunilla: Tisdag kväll:
Mammas arbetskamrat Ulla har fått tråkiga besked... Cancern är spridd i hela kroppen och enligt henne har hon inte långt kvar!
Gunilla:
Hej Åsa!
Ja, vi hann ju bara ses som hastigast idag... Ha det bra på D-dagarna! Kram tillbaka
Åsa:
Hoppas du får det bra i Sthlm och synd att du inte blir med på D-mötet. Men vi tänker på dig! Kram,
Åsa:
Hej! Nu är jag med och följer dig i din nya Dag för Dagbok. Det har ju blivit ett beroende, och än ses vi ju inte så ofta på jobbet;)

 

8 maj

Idag är det dags - jag ska få min nya tand och ser fram emot att se trevlig och hel ut i munnen igen. Det är nervöst som vanligt, fast det gick jättebra förra gången. Jag darrade som ett asplöv och var tvungen att sitta en lång stund i väntrummet efter behandlingen innan benen och kroppen orkade vidare. (Om inte för annat så darrar jag för själva kostnaden, jag kommer att få betala över 5000 kr...)

För en liten stund sedan lämnade jag Elin på Falu station. Hon och hennes klass reser till Danmark och Vordingsborg för en vecka. Hon ska bo hos Sascha som bodde hos oss i februari. Glada och entusiastiska hoppade de på tåget tillsammans med två lika entusiastiska och fantastiska lärare!

Kursen i Stockholm igår var bra. Den handlade om hur man gör webbplatser tillgängliga även för funktionshindrade. Jag lärde mig mycket och fick en hel del att tänka på.
Jag klarade hela dagen utan att bli helt utmattad och det är ett framsteg!

Idag tror jag inte att jag orkar något mer än tandläkaren och  lämna tillbakaS:t Hans vandrarhem i Visby farmors bil (som jag fick låna för att köra Elin till tåget - Mats har min bil i Lövåsen) och promenera hem.

Min syster Birgitta och hennes Hasse har nu en hemsida om sitt vandrarhem och sin uthyrning i Visby och på Gotland:  www.guteinfo.com/idevall

Det är nu HÄÄÄÄÄÄÄÄRLIGT grönt ute! Våren är här!!!

 

9 maj

Ur ett långt, underbart mail från Cissi som här om dagen fått veta att hennes "knöl" var helt ofarlig :

"Läste din dagbok förra veckan när jag mådde som sämst, och jag måste säga att du är min nya IDOL! Du och din fantastiska kärlek.. Dina vänner och dina underbara barn.
Vi reagerade så olika.. Du berättade allt, dina nära och kära har fått en möjlighet att vara ett stöd! Jag höll allt för mig själv och led nog värre än jag borde ha gjort... Har lärt mig oerhört mycket av det här, och BEUNDRAR ditt mod och din styrka otroligt mycket!

Nu har jag ju inget att klaga över egentligen eftersom jag tydligen är FRISK, men i min ovisshet kunde allt hända och du var ett fantastiskt stöd när det verkligen gällde.....
Har nu lovat mig själv och mina nära och KÄRA att släppa på min orubbligt orubbliga integritet, och låta kärleken från andra avlasta mig i eventuella framtida kriser.....

Tack än en gång! Hoppas att du mår väldigt bra ! Krama din härliga familj från mig... Jag kommer aldrig att glömma dig!"

Igår promenerade jag från barnens farmor ner på stan och fick min nya tand - Nu ler jag ännu vackrare!!! Jag har börjat bli reservdelsmänniska - lösbröst och löstand...
Efter tandläkarbesöket gick jag till Åsa och tittade hur hon hade det på praktikplatsen. Det verkar vara bra att få vara i en affär där det finns mycket att göra - det är viktigt att känna att man gör ett riktigt arbete. Hon hoppas att få sommarjobba där i framtiden!
Anita cyklade ner på stan och vi träffades i en av stans små parker och satt länge i solen och pratade innan jag promenerade hem.

Mer om kamp
Mats har läst vad jag skrev om kamp här om dagen och undrar :

"ifrågasätter du verkligen att du har förkastat begreppet kamp"

Så här skrev jag:
"Kampen har varit väldigt viktig för mig men eftersom det medfört så mycket negativt har jag i mina resonemang förkastat hela begreppet kamp, vilket jag nu ifrågasätter. "

Så här menar jag:
Numera vill jag inte kämpa och strävar efter att hitta andra vägar. Däremot är det viktigt att jag inte förkastar att jag tidigare behövde använda kampen, den var bra för mig då. Jag tror att människor kan behöva kampen i vissa lägen.

Mats kallade sig själv för mostermats igår ( det är inte samma sak som monstermats...). Han ville vara arg och sur och deppig så det fick han vara. Idag ska han träna med sånggruppen och sedan iväg och grilla med Klasse och Gerd. Jag och Åsa ska ha mamma/dotter kväll, det är ovanligt att bara hon och jag är ensamma tillsammans så det ser jag fram emot!

 

10 maj

Lördag morgon... Sotis väckte mig vid halv åtta och ville ut - utomhus var då +10 grader och sol. Jag har läst tidningen och ätit frukost och börjat dagen bra.

Ingrid från Gospelkören kom hit igår eftermiddag och vi satt ute i solen på verandan hela eftermiddagen! Härligt!

På kvällen åt Åsa och jag gott och hade laddat upp med godis och myspys. Vi tittade på avslutningen av Camp Malloy samtidigt som vi spelade in en långfilm som gick på en annan kanal. Åsa var mycket trött (men nöjd) efter sin arbetsvecka.  Jag somnade på soffan medan vi väntade på att långfilmen skulle bli färdiginspelad. Åsa somnade också och när vi vaknade bestämde vi oss för att sova på riktigt och spara filmen till ett senare tillfälle...

Bröstdagboksfesten närmar sig! Mats. Anna och Albert tränade igår inför sitt uppträdande. Jag har lagt ut vägbeskrivning till er som deltar i festen!

Snart ska Åsa och jag städa av lägenheten (hon har precis vaknat...) Mats kommer hit under eftermiddagen och ikväll ska vi gå och lyssna på Irländsk musik...

Ur mitt scriptboard.

Gunilla: Söndag: Full dag med promenad, bröstdagboken blev färdigredigerad, Sverige tog silver i hockey, Åsa flyttade till sin pappa...

12 maj

På lördagskvällen promenerade Mats och jag ner på stan och lyssnade tillsammans med kompisar på SWÅP - folkmusik med lite irländskt stuk. Härlig musik och jag blev sugen på att börja dansa folkdans igen. Mats är inte ointresserad av att lära sig han också...

Igår bestämde jag mig för att ta ett krafttag med CD:n, Gunillas Bröstdagbok på CD. Mats skötte markservicen och med paus för mat, promenad och period 3(+ förlängning...) i ishockeymatchen, blev jag klar framåt kvällen!! Nu återstår enbart bränning och distribution.

Idag ska jag till jobbet, Mats och hundarna åker till Lövåsen. Jag åker till honom i morgon efter bröstcancerträffen.

 

13 maj

På arbetet igår hade jag två möten och resten av tiden gick till tidrapporter, mail och administrativa uppgifter. Det är svårt att på så här kort arbetstid hinna få så mycket gjort. Jag har börjat acceptera det och dessutom att jag inte få något mer gjort under dagen.
Mats satt här och jobbade igår och kom iväg först sent på eftermiddagen. Jag reikade och sov en stund. Åsa tittade förbi efter en halv friluftsdag.

Jag pratade med Ulla igår (mammas arbetskamrat som fått besked att hennes cancer är spridd i hela kroppen). Hon var på mycket bra humör. Idag ska hon flyttas till ett "hospis" i Lund. Hon får morfin, cortison och lite andra mediciner och har inte ont - något annat kan inte sjukvården göra. Vi pratade om vad Ulla kan göra och om NUet och reiki, vilket hon var mycket intresserad av. Hennes största önskan är att hon ska överleva sin mamma, som är en frisk men senil 95-åring.
Jag skickar massor av tankar och önskar att hon kan fortsätta vara så positiv... Hon ska få sin dator till sjukhuset, så snart dyker det väl upp mail igen.

Idag kommer Ewa, Marie och Lillibet hit och äter lunch innan cancergruppen träffas på lasarettet. Det har redan blivit näst sista träffen och idag kommer det en läkare som vi kan ställa frågor till.

Ikväll åker jag ut till Lövåsen och stannar där till på torsdag kväll då Elin kommer hem från Danmark.

 

15 maj

När jag körde till kören igår kväll ringde Maria från Leksands Hemköp och skulle köpa köttfärs till Bröstdagboksfesten... då först stod det klart för mig att festen är redan nästa lördag!!!!
Det är fortfarande möjligt att anmäla sig till festen.

Mats hämtade mig i tisdags och jag har varit hos honom sedan dess. Det är avkopplande och skönt att vara hemifrån. Jag har arbetat tre dagar denna vecka och det går bra men jag är väldigt trött på eftermiddagarna. Hur gärna jag än vill kan jag inte hålla nere tempot när jag är där. Mitt tempo är ändå betydligt lägre än de andras och jag tror att jag får nöja mig med det och se till att jag stannar där.

Ikväll kommer Elin hem från Danmark och det ska bli jättekul att få en rapport av henne!

På cancergruppträffen i tisdags fick jag en hel del information som jag kommer att skriva om i min bröstdagbok: senaste_nytt.html

Ur mitt scriptboard.

Gunilla: Söndag morgon: Passagen fungerar fortfarande inte...
Gunilla: Kram tillbaka Maria L!
Gunilla: Passagen krånglar så jag kan inte lägga ut min dagbok!
Maria L: Jag önskar er alla en mycket trevlig fest!! Kram!!
Gunilla: fredag: nu ska jag till kuratorn och sedan till Lövåsen. Skriver i dagboken på lördag!
Gunilla: Javisst - alla som anmält sig fick adressen i ett mail! Hör av er om ni tappat den...
KarinK: Gunilla, har jag fått den däringa internetadressen du skrev om igår? För jag har väl anmält mig??!?
Gunilla: Toppenbra Maria... Jag har lite svårt att fatta att det snart är dags för Bröstdagboksfest!!!!
Maria: Köttfärs är inköpt till festen och jag börjar räkna dagar tills vi ska träffas

 

17 maj

Idag verkar passagen ha problem så min dag för dagbok är svåråtkomlig...

Igår träffade jag kuratorn på förmiddagen och vi pratade om döden och jag funderar vidare på hur jag ska kunna förändra min verklighet så att jag kan känna mig riktigt hel. Jag ska träffa kuratorn ett tag medan jag väntar på att få komma i terapi.

Elin var ledig och sov ut. Hon var nöjd med Danmark, hade tagit en hel rulle foton (utan film visade det sig...) men var trött på smörgåsar - de åt smörgåsar hela tiden... Hon flyttade till sin pappa på eftermiddagen.

Jag körde till Mats och vi skaffade trä till husbilsombyggnaden och resonerade kring olika lösningar. På morgonen blödde jag näsblod och bestämde mig för att ta det mycket lugnt i helgen.

Min läkare har nu sjukskrivit mig till 75% under hela sommaren. Det känns bra. Jag upplever det som om jag pendlar mellan att stå på ett friskt och ett sjukt ben, mestadels har jag denna vecka stått på det friska. Det verkar som om jag nu lyckats ta mig upp en liten bit från bottennivån och att jag inte halkar tillbaka ner hela tiden. Jag är skittrött och accepterar det men orkar arbeta och göra lite annat. Därför vill jag nu vila i detta ett tag innan jag går upp på halvtid.

Idag körde jag tillbaka till Falun. Mats vän Per skulle komma och de har inte träffats på väldigt länge. (framemot kvällen ringde han återbud...) Jag har gjort klart det sista på Gunillas Bröstdagbok på CD och dessutom sålt en tavla (Min digitala bild om andlighet)!

 

18 maj

Idag åker jag till Mats igen. Kören ska uppträda ikväll och sedan stannar jag kvar i Lövåsen. Jag läser av min mail under veckan även om jag inte kommer att vara särskilt mycket i Falun.

Just nu känns det som om jag har lite mycket på gång. Besiktning av Husbilen i Gävle på onsdag, Bröstdagboksfest på lördag, Elin fyller 17 år den 27, vi reser till Gotland med kören den 28 maj...
Jätteroliga saker alltihop -  jag ska träna mig i att inte gå händelserna i förväg och att vara i nuet...

 

Ur mitt scriptboard.

Gunilla: Url:en kommer med mail... Morotskaka och cheescake blir PERFEKT! Snart är det dags!!!!!!!!
KarinK: Jaaa, Karin L, det röstar jag för i alla fall. :) Ingela, tråkigt att vi inte får träffa dig också!
Karin L: Även jag har lyckats tappa bort adressen till sidan om lördagen... Vilka slarviga bekanta du har, Gunilla! Blir cheescake och morotskaka bra till fikat???
MARIA: JAG HAR OCKSÅ TAPPAT FESTSIDAN!!!
Ingela: Jag hoppas att ni alla får en underbar fest!
Gunilla: AnnCatrin! Jag mailar url:en så fort jag kommit hem...
Gunilla: Ewa! det ska bli kul att ses på tisdag!
Gunilla: Anni! Jag räknar naturligtvis med pappa Gösta - skriver till honom i listan...
Ewa: Gunilla! En sak till i veckan. Sista träffen på tisdag.
Anni: Men vad är det med passagen??? Nu är det måndag morgon och allt fler passagen-sidor strejkar...
AnnCatrin: Jag har slarvat bort adressen till festsidan!
Anni: Gunilla: har du klart för dig att pappa (Gösta) kommer med på festen? Det gör han!

 

20 maj

Jag har precis lagt på luren efter att ha pratat med Maria - Margarethas bästa vän. Sedan länge har jag tänkt bjuda in henne till Bröstdagboksfesten eftersom Margaretha är en självskriven deltagare! Igår fick jag klart för mig varför jag dragit på det - det är fortfarande riktigt tungt för mig att tänka på Margaretha. Oavsett om Maria kommer eller inte så kommer Margaretha vara närvarande - men jag hoppas att Maria kan komma!! Det lät inte omöjligt!

Igår var jag på jobbet på förmiddagen och på eftermiddagen städade jag ur det sista i husbilen och Mats fixade det sista på det elektriska. Det var en sådan befrielse att vi sedan tog picnic under lindarna och njöt av sommarvärme och bisurr i lindblommorna...
Idag har bröstcancergruppen träffats för sista gången och vi avslutade det hela med att fika tillsammans utomhus. Vi ska lunka runt Stångtjärn i augusti bestämde vi...

Jag är nu hemma i Falun och försöker samla mig inför framtiden. Festen är under kontroll, CD:n snart bränd och klar för distribution, sjukskrivning med 75% klart till sista augusti, semester ansökt för hela juli- augusti och snart kommer lönen...

Min syster Karin fyller år idag - Tack vare email blir det enkelt att gratulera tvärs över Atlanten!

 

Ur mitt scriptboard.

Gunilla: Tack Ingela! Ha det bra själv..
Ingela: Festdagen alltså. *ler*
Ingela: JAG HOPPAS ATT NI ALLA FÅR EN PRECIS SÅ TREVLIG OCH INNEHÅLLSRIK DAG SOM NI ALLA VILL HA!
Gunilla: Hus/Frihetsbilen klarade besiktningen! Viktigt att veta att det inte läcker gasol!!!
Gunilla: Anni - det låter som en härlig resa...
Gunilla: Vi ska tänka på dig Anette och Ingela och Sylvia och Margaretha och kusin Eva mfl som inte kan vara med...
Anette: Hej alla! Åh, vad jag är avundsjuk. Ni glömmer väl inte en skål för absint friends. Vi som ville vara med men inte orkade. Ha kul. Anette
Anni: det är en rekreationsresa till Rhodos som jag siktar på att kunna åka på i oktober.
Anni: hmm... om man kopierar hela raden och klistrar in den någonstans så syns hela adressen...
Anni: http://home.swipnet.se/a-zander/pages/rhodos.htm
Agneta S: Jag tar inte med kubb. Jag tar med maränger!!!!
Anni: hoppla...
Gunilla: inte ens bilden med ett litet bi fick plats...
Gunilla: Nu har mina webbsidor fyllt två servrar...inget nytt får plats förrän jag rensat och det lär inte bli förrän efter Gotland
Gunilla: Festen blir vad vi gör den till... bara vi träffas blir jag nöjd!!! Vad kul det ska bli!!!
AnnCatrin: Mmmmmorotskaka!! Se'n utgår jag ifrån att vi lekfobiker tillåts att bara sitta i gräset och betrakta ev kubbspelare, brännbollsdito etc etc. ;-)

 

22 maj

Jag har plats för hemsidor på Telia också och nu har jag flyttat denna sida dit... och Dag för Dagboken fungerar igen ( och jag kan skjuta upp hemsidestädningen på framtiden...)

Igår besiktigade vi husbilen i Gävle innan vi for på körträning. Nu är det bara en vecka tills vi reser med Badiba till Gotland så det blev mycket gotlandsprat.

Idag har jag arbetat. Vi planerar utbildningar för Intranätredaktörer under hösten och satt på ett möte om detta på förmiddagen. Jag märker att jag arbetar lite eftersom jag inte hänger med på vad som händer på jobbet. Idag lunchade de anställda och avtackade vår chef som slutar sista maj. Jag visste inte om det och hade bokat möte i stället. Efter mötet (kl 11.30) kom jag så långt ner i mailhögen att jag läste att att lunchen skulle vara idag... När jag skulle hämta digitalkameran som jag bokat över helgen (för festens skull), fanns det inte en kotte kvar så jag fick åka hem utan kamera eftersom jag inte visste var den förvarades... Jag gick runt och la lappar till Karin K, Karin L och Maarit som jag hade tänkt prata med om festen... Lite snopet kändes det men jag får försöka hålla mig bättre informerad i framtiden!

Anita kom förbi med nybakat bröd till Bröstdagbokfesten. Maria G ringde och lovade komma tidigt på lördag. Hon lagar maten till hela bunten...

I morgon flyttar flickorna hit igen. Agneta Ståhl kommer med ett tåg på kvällen, vi planerar då att gå på Kopparhatten och lyssna på musik en stund. Jag ska till sjukgymnasten, handla inför festen och försöka hålla ett lagom tempo...

På lördag är det dags för Bröstdagboksfest och det ska bli JÄTTEROLIGT!!!!

 

23 maj

Gunilla: PS Inte att Åsa hade glömt utan att ni ville föreviga... DS
Gunilla: Aha, det kunde jag ju ha förstått... Bra att kameran kommer - jag vill föreviga oss... Vi ses!
KarinK: Åsa hade tydligen glömt  att titta i bokningarna...
KarinK: Det är lugnt, Gunilla, jag tar med kameran! Den användes för att föreviga vår avtackning av Rune.
Gunilla: Jippi nu har jag flyttat in på en ny server och kan skriva dagbok igen...

 

Jag fick ett träningsprogram hos sjukgymnasten och jag ska träna två gånger i veckan.

Elins kompis Maria kommer hit idag, förutom att flickorna kommer hemflyttandes. Lägenheten blir fullsmockad men vi har husbilen som reserv och Anna har erbjudit Mats och mig att sova där på lördagsnatten då även AnnCatrin ska sova här... Hundarna är bortlämnade.

Annas sånggrupp ska heta Vox Humana (tror dom) och de tränar inför morgondagen idag igen. Mats är så koncentrerad på texter mm att jag inte räknar med att nå riktigt fram till honom förrän efter deras framträdande i morgon kväll.

Jag längtar efter att smycka uteplatsen med blommor men väntar till efter Gotlandsresan - vi blir ju borta 5 dagar och järnnätterna hotar...

 

25 maj

LÄS OM FESTEN: BRÖSTDAGBOKSFEST 24 MAJ

AnnCatrin mailar :

"Jag har filosoferat här hemma och tänkt på vad jag fick vara med om igår. Det var otroligt roligt eftersom vi skrattade så mycket. Det var fantastiskt intressant eftersom det var så många verkligt goda samtal som pågick överallt och hela tiden. Det var enastående god mat. Det var underbar underhållning. Många fester kan vara på det viset. Men!
Igår, låg i allt detta ett grundackord av stort allvar och mycket sorg  som gjorde det till en upplevelse utöver allt annat jag erfarit. Detta möte fyllde mig med en förundran inför hur stort livet verkligen är och en djup respekt inför såväl sjuka som friska människors styrka. Detta år har varit en resa för alla berörda och alla har vi haft olika våndor, fasor att möta och bemästra beroende på om man varit under behandling eller stått bredvid, nära eller längre ifrån. Och vi har alla utvecklats vilket för mig är själva meningen med livet, utveckling och växande. Jag är djupt tacksam att jag fått följa dig på din resa trots att det stundtals varit otroligt smärtsamt. Och jag tror att det var det jag kände igår; tacksamhet.
Ylva Eggehorn har skrivit: Gud har utrustat oss med varandra.
Oavsett hur man förhåller sig till begreppet Gud så kändes det som att själva betydelsen beskrev det vi upplevde igår."

Som vanligt hittar AnnCatrin orden...

 

Ur mitt scriptboard.

Gunilla: nä - ingen censur... Ska jag ta bort något?
Anni: Hallå här - här det ingen censur alls på bilderna??? :P
Kerstin: Åh vad roligt det är att läsa nu när man har träffat så många av Er. Tusen tack för en fantastisk och annorlunda fest
Ingela: Tack för att man får "vara med" fastän man inte var där! Kul att se bilderna.
KarinK: Instämmer i allt detta tackande!!
AnnCatrin: Bra, Agneta S! Vi väntar spänt på nästa besked!
Agneta S: Rattmuff av!
Agneta S: Tack Gunilla, och alla Ni andra för en underbar, annorlunda fest!
Ewa: Trött ja.. Har sovit middag i omgångar idag...
Gunilla: Nu har jag lagt ut ett gäng bilder från festen! Tack alla!!! Visst förbrukade vi mycket energi igår... jag är trött...
Ewa: Tack för att festen blev så lyckad! Roligt att träffa alla man bara sett på bild förut.
Ingela: Vi vill se bilder från festen!!!!! Här fixade vi till med en massa blommor till vår vrå vid ingången. Idag är det varmt!
AnnCatrin: Ett stort och varmt tack till oss alla för att vi gav oss detta möte.
Karin L: Tack till er alla för en minnesvärd dag! Idag känns det en aning avslaget...
Britt-Marie: Tack tack tack, för den jättetrevliga festen! Vi är tillbaka i Knivsta nu efter en titt i koppargruvan. Det var sååå roligt att se alla.
Gunilla: Söndag morgon: Vilken underbar fest!!!!!!!! Rapport kommer...
Gunilla: AgnetaS och en massa maränger har anlänt!!! Idag är det fest -rapport kommer...
Gunilla: Tack AgnetaR - det ska vi ha!
AgnetaR: Hej alla glada festprissar! Ha det bra på kalaset!

26 maj

Vilken helg, och vilken dag...

Jag var trött igår och tom - jag kände mig tömd på ett lugnt och behagligt sätt. På förmiddagen städade vi ur den lokal vi hade hyrt till festen. Agneta for vid ett och AnnCatrin vid halv tre. Därefter körde jag Mats till Lövåsen och vände direkt hem till soffan. Innan jag la mig tog jag hand om de bilder jag tagit på festen och gjorde en ny festsida.

I morse for jag tidigt till jobbet och under bilfärden hann verkligheten ifatt mig. Först grät jag för att Margaretha inte kunde vara med men ändå var med. Sedan kom den ena känslan efter den andra - glädje över att få träffas, jag var rörd över Mats sång, rörd när jag tänkte på vilka "klippor" som omgett och omger mig. Jag övervägde att stanna bilen för det var lite svårt att se vägen genom tårarna.
På jobbet hade jag två möten och mitt i allt överraskade vi i webbgruppen Cecilia med champagne, jordgubbar, frukostmackor och grattis inför kommande helgs bröllop.

Jag kontaktade Falukuriren inför Bröstdagboksfesten men eftersom de inte hörde av sig tänkte jag att de inte var intresserade. Idag ringde en journalist och jag blev intervjuad i telefon och på eftermiddagen kom en fotograf och tog kort på Mats och mig. Jag önskar att de ska skriva om de fantastiska mötet i lördags men tror att det kommer handla mest om mig och min bröstcancer.

Anita från Valbo mailar:

"Tack för en underbar fest med jättegod mat och underhållning! Jag tänkte tillbaka igår söndag på alla underbara människor som var där och allt utbyte jag fick. Det var helt enkelt underbart och jag känner mig stärkt i själen nu så här efteråt."

Jag tror att vi alla kände av denna annorlunda högtidsstämning.
Det var en annorlunda och magisk fest. Jag vill uttrycka det som om att jag kände all vår styrka, som om jag var inne i den bubbla jag tidigare skrivit om. En bubbla med "själarnas" gemenskap - inte bara de närvarandes och levandes.
Ett drag som jag tror är gemensamt för oss alla är öppenhet, rakhet, humor och ärlighet...

I morgon fyller Elin 17 år och jag inhandlade i eftermiddags presenter från mig och andra släktingar. Mats grattade redan idag med två mekanikiska skrivmaskiner. Elin har önskat sig en sådan och Mats kunde inte bestämma sig utan köpte en stor skönskrivande och en mindre gammeldags reseskrivmaskin i Långshyttans begagnat affär.

Nu ska jag bara sitta i soffan resten av kvällen!

 

27 maj

Ur dagens Falu Kuriren:


Öppenhet om det svåra
Gunilla Rohlin skrev dagbok på internet om kampen mot bröstcancer


Stark bok. Gunilla Rohlins tankar kring bröstcancer blev en hudnära bröstdagbok som lagts ut på nätet och lästs av hundratals drabbade. Särbon Mats Sjöbom stöttade.

Text:
Foto: MIKAEL FORSLUND

Läs hela artikeln.

Jag tycker att artikeln blev riktigt bra, det enda jag inte själv har sagt är att jag fört en KAMP mot cancern och att det var ett år av oro och ångest.
Båda dessa ord och dess innebörd har jag skrivit mycket om i bröstdagboken. Jag har inte kämpat och min ångest försvann tidigt under behandlingen.

I helgen diskuterade AnnCatrin, Mats och jag vidare kring ordet kamp - vi tre har samma syn på ordet och dess betydelse. Vi inser dock att det behövs ett annat ord för det vi gör när vi flyter i floden utan att kämpa emot. Ibland vill vi hjälpa till lite så att vi flyter åt rätt håll eller inte sjunker.

Styrfart kan man kalla det föreslår AnnCatrin och skickade detta:

"På en Internetsida som presenterade Årets bästa föreläsare 2002 hittade jag en text av Per Naroskin som fick priset och är utbildad psykolog och privatpraktiserande terapeut. Presentationen av honom fortsätter:
”Han medverkar regelbundet i TV som expert och har arbetat mycket med frågor som handlar om vuxnas liv, vardag och kriser inom arbets-, familje- och privatliv. Per är författare till boken På spaning efter den vuxna människan, som är en tankebok kring det vuxna livet.”


Per Naroskin om styrfart:

"Den hastighet då man på sina egna villkor sakta men säkert tuffar mot sina tydliga delmål, med möjlighet att göra avstickare och njuta av det man ser på vägen."

..."Man kan säga att styrfart symboliserar det optimala livstempot. Man gör sig varken till ett offer för förändringar i omvärlden eller kör som i maxfart rätt in i väggen."
"

Elin ska snart grattas på 17-årsdagen. Jag ska till sjukgymnastiken och förbereda mig inför gotlandsresan - i övrigt blir det en lugn dag.

 

Ur mitt scriptboard.

Agneta S.: Grattis Elin!
Anni: Tack för det... Nog för att jag ser ut som en rugguggla emellanåt, men man behöver ju inte skylta med det ;)
Gunilla: Hej Birgitta! Kul att du hör av dig! Visst har vi cancerdrabbade mycket gemensamt men upplever en hel del på väldigt olika sätt också!
birgitta thulen: Jag sitter och läser bröstdagboken och tycker den är väldigt spännande. Jag är själv sjukskriven och har haft ett tufft år. Jag känner igen en hel del av det Gunilla skriver.
Mats: Tack för en fantastisk dag. Det var kul att träffa er alla.
Gunilla: Nu är det fixat...
Gunilla: Nä - jag håller med men jag ville få med en bild på Karin L och jag hade lite bråttom att få ut bilderna - jag beskär bilden så bara Karin finns med...
Anni: den andra bilden på mig var inte direkt någon höjdare precis...

28 maj

Oj, oj, oj...
Igår var jag helt utslagen!
Elin grattades och var nöjd! Hon var hemma på Operation dagsverke och städade lägenheten (Toppen!). Jag tvättade mig neråt i tvätthögen.
Solen strålade och jag sov en stund på uteplatsen men de håller på att bygga om vår berså på innergården, så jag hade inte mycket lugn och ro. Sjukgymnastiken var idag utan sjukgymnast så jag skolkade när jag upptäckte att jag var så slut som jag var. På eftermiddagen fikade vi med barnens pappa och åt sedan god födelsedagsmiddag.

En kvinna från Malung ringde efter att ha läst tidningen och var intresserad av min Cd som talbok. Jag hade från början tänkt göra även en talbok, om det finns mer intresse kanske jag ska göra det...
Ewa ringde och vi pratade en stund. De hade satt morgonkaffet i halsen när de öppnade tidningen och fick se Mats och mig...

I eftermiddag åker Mats och jag till Gotland med Badiba. Vi ska framträda på några ställen men jag tänker ta det som riktig semester. Mats och jag avstår några rundturer och träffar min syster Birgitta och Hasse i Visby i stället! Härligt!
Vi kommer hem sent på söndag kväll.

 

Tillbaka till Gunillas Dag för Dagbok

 

 

 

 

 

 

 

Föreläsningar &  Dagboken på CD:
"Med livet som insats"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaka till Gunillas Dag för Dagbok

Översikt över mina webbsidor

© Gunilla Rohlin 2003 -2006