Denna sida läses nerifrån och upp

30 september

Idag känner jag mig ganska förkyld och upptäckte i natt att jag är orolig inför läkarbesöket med läkaren Gunilla i morgon...
Det är samma sak varje gång! Jag vill så väldigt gärna glömma bort min cancertid men inför läkarbesöken kommer den gamla oron fram.
Har jag en gång fått ett cancerbesked kan jag få det igen...
Det kan hända mig!!!
Det har hänt mig!!!!!
Nu har jag lite mer ont i vänsterarmen och handen än tidigare. Vad betyder det? Jag har inte fått svar på cellprovtagningen på livmodern än heller... osv... osv...

Nåväl, denna gång känner jag igen oron och försöker acceptera den. Det som sker ska ske. Allt är som det ska!

Idag fick jag Eleonor Johanssons (Linköpings universitet) D-uppsats i Socialantropologi 4 . "Varför jag?" - åtta cancersjuka kvinnors sökande efter mening, och ett omöjligt svar. Jag är en av de åtta kvinnorna och hon har utgått mycket från min cancerdagbok.

På jobbet håller vi på att utarbeta min Uppdragsbeskrivning och lägger upp arbetet till när jag ska återgå till min tjänst som Informatör och Huvudredaktör. Det är nu inte mycket kvar, så det verkar som jag kan sätta igång i mitten av oktober. Det blir med mycket bättre förutsättningar än innan jag blev sjuk och känns lagom spännande. Jag är mycket glad över att ha en så tillmötesgående arbetsplats men tror även att jag äntligen har lärt mig att vara riktigt ärlig och rak. Jag säger vad jag vill, helt enkelt!  Det är så enkelt...
Det är så bra att det är sant!!!

På fredag kommer Gävlegänget hit och jag räknar med en intensiv helg. Elin åker till Jonas i Nyköping, Åsa stannar här hemma och Mats har bestämt sig för att stanna i Lövåsen. Han behöver arbetsro och ensamhet... (men jag kanske tar med mig gänget och hälsar på i ateljén...)

I morgon är jag ledig och ska först på läkarbesök och sedan på körträning på kvällen.

AnnCatrin: Jättefint! Snart är det fredag!!! Då kommer vi! :-)
KarinK: Snyggt byggt, Gunilla!
Gunilla: Stackars dig Ingela - jag var till tandläkaren för sista gången idag!!! Munnen är i tipptopp!!!!
Ingela: Trevliga sidor du gjort! Jag varken hinner eller orkar med datorn just nu. Har dessutom tandvärk!!!
Gunilla: Jag testar mina nya sidor - nästan allt fungerar...
Gunilla: Vi håller på att prova ut madrasser just nu.
Anni: Jag har numera en tempur-madrass. Den är en klart värdig ersättare för min vattensäng!
Gunilla: Söndag kväll: Hej Anette! Vilka brännskador du fått av strålningen... men rätt som det är blir huden fin igen! Grattis till bredbandet!


29 september

Jag har gjort en ny layout till mina sidor där jag försöker få ett samlat grepp om dem alla. Det börjar bli mycket att hålla reda på...

28 september

Idag har jag varit pilotdomare vid en tävling med modellflygplan. Jag skulle avgöra om "min flygare" lyckades klippa av någon annans papperssnöre. Det hängde ett papperssnöre bakom alla flygplan. Från klockan 12 till 17 höll tävlingen på - så nu är jag trött - men det var en spännande tävling! Innan dess lyckades jag klämma Bubbas svans i bildörren och jag ryser fortfarande när jag tänker på hans skrik och vår förskräckelse. Svansen verkar ha klara sig utan men men usch så hemskt...

Bilden här ovanför är min akrylmålning av Arkhyttans kraftstation. Huset är numera museum men jag skulle vilja inreda och bo i det...

Helgen och semestern har varit skön och lugn. Igår åkte vi till Vikmanshyttan och tittade på Åsas innebandylag. Vi har tagit det lugnt, donat hemma hos Mats och i ateljén men även funderat en del på vår konstverksamhet...

Idag for Jonas och kompis hem, de har tillbringat helgen med Elin här i Falun. Åsa flyttade hem från sin pappa och jag kom hem från Lövåsen.
En ny arbetsvecka väntar.

Anette: Hej Gunilla! Vill bara önska dig en trevlig helg. Jag har fått bredband och min förkylning är snart över. Kram Anette


Höst 2003, akrylmålning av Gunilla Rohlin

26 september

Det är riktig höst ute och färgerna övergår nu snabbt via rödorange till gult. Jag har semester och njuter!!

Jag fortsätter att teckna och måla och det är så kul! Målningen ovanför gjorde jag i helgen.
I onsdags var vi i Gysinge och då gjorde jag ytterligare några bilder. Igår sov vi ut ordentligt och efter att ha träffat Anki, Mats kompanjon, lånade vi Anna och Lasses hästtransport och åkte för att köpa de skinnsoffor Mats tittat ut åt oss. Vi lyfte in hans soffor i Lövåsen och körde sedan hit till Falun. Konstigt nog känns vardagsrummet större med en soffa till. Nu ska vi försöka hitta en begagnad stor TV och sätta dit Mats ljudanläggning, så har vi ett bra rum för att umgås och se på TV i. Elin ska sälja sin tvåsitsskinnsoffa och jag min relativt nya resårsäng, vi behöver en annan typ av madrass eftersom min säng ger ryggvärk.

Idag ska jag börja med att betala räkningarna (alltid lika deprimerande...) och sedan åker vi till ateljén och Lövåsen. Jonas och hans kompis kommer hit till Elin i helgen. På söndag flyttar Åsa hit och jag återkommer från Lövåsen.

Gunilla: torsdag em: Har kommit tillbaka till Falun med en begagnad skinnsoffa. Nu ska vi ha två soffor att sova på framför TV:n!

23 september

Igår kväll åskade det rejält här i Falun! Idag är det grått och det är typiskt höstväder. Tar bilen till jobbet idag och åker sedan direkt till Lövåsen. Elin får klara sig ensam några dagar. Jag är ledig i morgon och vi ska åka till Gysinge. Mats ska jobba och jag tänkte teckna och måla - det är så vackert där...

På torsdag och fredag har jag semester och från början tänkte vi åka till Moliden för att hälsa på. Nu avvaktar vi och får se vad vi orkar och vill.

Jag tycker att det har gått väldigt bra att börja arbeta halvtid. Jag blir trött men kan acceptera det! Att ta en paus mitt i veckan känns perfekt och som små guldkorn lägger jag in några semesterdagar då och då.

Jag är frisk, lever ett "helt" liv, är kärleksfull och förlåtande och har mer pengar än jag behöver...

AnnCatrin: Godnattkram!
Gunilla : Måndag: arbetar bara två dagar i denna vecka. Tur är det -jag är trött...
Gunilla: Välkommen tillbaka på nätet Ingela!
Ingela: Har haft virus i datorn, virus själv och senaste veckan även datahaveri. Alltså har jag varit osynlig på nätet ett tag.
Ingela: Grattis till nyblivna mormodern! Visst är det härligt! Jag är ju mormor till 2 härliga pojkar.

21 september

Jag har hämtat detta citat från Annis dagbok. Orden går rakt in i mitt hjärta och griper mig djupt. Dessa känslor fanns under canceråret...

Citat ur boken
Brinna, bli bränd och glöda igen, Kerstin Hesslefors-Persson

Jag har inte orken
jag vill men orkar inte mer
inte just nu
att inte våga
inte orka det som varit min glädje,
känns ovant och sorgset
ödmjukt väntar jag
och öppnar mig för det okända
så mycket jag törs

20 september

Idag har jag lyssnat på intressant "masterclass"-undervisning i Arkhyttans bystuga. Det är Mats kompis Per som håller i kursen. Nästa gång vill jag också vara med! Just nu känner jag att jag utan att gå kurs har antagit tillräckligt många utmaningar och behöver vila under helgen.
Mitt på dagen tog jag en promenad till Arkhyttans kraftstation och ateljén. Jag gjorde bl a  bilden här ovanför.

Elin och jag ska nu tillbringa kvällen framför TV:n. I morgon är det en ny kursdag. Jag följer med, lyssnar och målar vidare på den tavla jag började med idag.

Gunilla: fredag: Idag var Bubba med på jobbet och nu är vi i Falun. I morgon ska Elin och Mats gå på sångkurs i Arkhyttan. Jag ska måla...
Gunilla: Torsdag em /kväll: Nu kör jag till Lövåsen - är trött på att vara ensam...
AnnCatrin: Klart du är frisk! Varför skulle du ha hunnit utveckla en ny sorts cancer på den mycket korta tid som gått sedan all cellgiftsbehandling och strålning genomförts?!?!? Inte då!!

17 september

Senare på eftermiddagen:
Hoppsan!!!
Idag hände något som jag inte räknat med. Jag har lämnat cellprov hos barnmorskan på vårdcentralen. Normalt tas cellprov på livmodern vart tredje år. Min cancer var inte hormonrelaterad så jag löper mindre risk att få livmodercancer än de som hade hormonrelaterad cancer. Trots detta började jag fundera på när jag senast lämnat cellprov och minns bara att det var i Luleå någon gång i slutet på 90-talet. Då ordnade jag denna provtagning på eget initiativ. Provtagningen + några av mina egna frågor rörande klimakterie, risk för framfall mm satte igång en oönskad process i mig. Jag kände mig orolig och inte alls övertygad om att jag är frisk. Jag kanske har livmodercancer eller något annat underligt... en ångestliknande känsla grep tag i mig på hemvägen!
Suck....
Tre veckor ska jag vänta på provsvar och barnmorskan skrev en remiss till gyn eftersom jag gärna vill träffa en gynekolog - det kan vara väntetid på upp till ett halvt år!
Ganska snabbt infann sig lugnet igen (Doris ingrep!) - efter vad jag vet är jag frisk och jag känner mig frisk men jag vill hålla mig borta från sjukvården så mycket som möjligt - miljön, situationen och sjukdomsriskerna blir så väldigt påtagliga och väcker många oönskade känslor hos mig.

Det är intressant detta med Doris. (Om det kommit någon ny läsare så behöver ni läsa i min bröstdagbok hur min skyddsande Doris kom till mig under cancertiden och vad detta har betytt för mig...)
Jag har funderat på om hon har lämnat mig. Jag trodde det eftersom jag inte kände hennes fysiska närvaro längre. När jag väntade på besked från mammografin fanns hon där igen och sedan tänkte jag inte på det mer. Nu tror jag att jag vet vad som hänt. Doris har blivit en naturlig del av mig och  jag tänker inte på att hon finns här hela tiden, bara när jag behöver henne blir jag medveten om att hon finns. Idag blev jag medveten om hennes närvaro sekunder efter att oron gripit tag i mig.
TACK Doris!!

Tidig eftermiddag:
Nu har jag suttit vid datorn och telefonen hela förmiddagen. Ansökan om en rekreationsresa från CTRF är ifylld och klar, några julkort till "Butiken" blev färdiga, mail har blivit skrivna och tankar tänkts...

Vid 12-tiden gick jag ut i morgonrocken i köket och gjorde lunch. Då såg jag tydligt, i den låga solen, att jag inte hade skurat köket på länge. Fönstren ska putsas, skåpluckor göras rena och spisen måste rengöras inuti och utanpå, runt om och över... men inte idag...

Nu har jag ätit lunch, jag ska snart duscha och hänga tvätten. Sedan ska jag promenera, i den idag lite svalare luften, till vårdcentralen och ta en cellprov. Ikväll startar körträningen igen.

Jag behövde verkligen denna lediga dag och lite ensamhet... I natt sov jag mycket bra och nu är allt som det ska igen...

Gunilla: onsdag: oj så skönt att vara ledig - och ensam...  Jag kommer att drutta på i morgonrocken halva dagen minst!


16 september

Söndagen var lugn och skön. Sommarvärmen har kommit tillbaka och Mats, Bubba och jag var ute på två längre promenader. Barnen flyttade till sin pappa och bor på släktgården några veckor.
Det känns fortfarande bra med arbetet men helgen hade gärna fått vara något mer dygn... Igår kom jag sent iväg från jobbet och när jag kommit hem hade Mats gjort middag och Anna kom för att vi skulle sammanställa en enkät till Badibagospel. På kvällen var jag dödstrött och häckade framför TV:n. FameFactory ÄR fängslande och Cityakuten gillar jag...

Idag har jag varit på två möten under eftermiddagen och kom hem till 15.30. Då hade Mats åkt till Lövåsen men Åsa var här och väntade på bussen. Nu ska jag bara slöa resten av dagen och i morgon är jag ledig!!! Denna vecka får ledigheten också bli en riktigt slö dag... Jag ska bara göra det som faller mig in - inte planera något alls.

Sommarvärmen håller i sig!
Äpplet är en databearbetad akvarell gjord av mig.

Gunilla: Måndag kväll: ytterligare en arbetsdag och styrelsemöte här hemma efteråt. Jag är trött...
Gunilla: Söndag kväll: Nu har vi tagit två promenader i solen, jag har röstat Nej! och flickorna har flyttat till sin pappa. En ny vecka väntar...14 september
Igår var vi hos Tage och Anita. Tage lärde oss massor om akvarellmålning och Anita bjöd på god mat! Bären till höger är ett resultat från gårdagen.

Flickorna städade lägenheten och på kvällen åt vi god middag och tittade sedan på TV tillsammans. Idag flyttar de till sin pappa.

Jag är trött efter arbetsveckan och märker av min värk igen - jag har förstått att den känns när jag är trött. I slutet av ledigheten hade jag glömt bort den helt! Det är bra att jag arbetar halvtid, jag behöver bygga upp mig långsamt.

Mamma ringde igår och var lycklig över att ha fått ett oplanerat besök av min syster Birgitta med familj!
Jag känner mig också lycklig. Jag är frisk, mitt liv känns helt, jag lever kärleksfullt och förlåtande och får och har mer pengar än jag behöver.

Agneta S: Tack för "mormorshälsningar"
Anette: Hej Gunilla. Jag har gjort om mina sidor och lyckades slarva bort länken till dig. Men nu har jag fixat det och läst ikapp mig. Ha en trevlig helg.
Anni: G: vilken skillnad på björkarna! Men fina är dom!!
Anni: Grattis mormor!!
Gunilla: fredag em: Vi hade trevlig korridorfest på jobbet igår. Nu skiner solen och det är fredag igen... Trevlig helg!!

13 september

Här har jag målat samma björkar med en annan teknik.

Fredagen var skön - det är bäst med fredagar!!!

Vi köpte strömming som Mats stekte och så kokade vi en stor gryta med potatismos - vilken fest!!

Idag ska vi till Tage och Anita. Tage har lovat att dela med sig av sin akvarellkunnighet...

 

11 september

Här ser ni ett smakprov från gårdagens akvarellmålande. Mats är nästan färdig med sina två oljemålningar och jag gjorde några akvareller och teckningar.
Höstfärgerna börjar ta över och det är spännande att måla...

Idag ska vi ha korridorfest direkt efter jobbet för oss som arbetar i vår korridor! Pizza, umgänge och en egen DJ.... Kul!

Jag har fått vykort från Ewa som är på rekreationsresa i Sälen...

 

 

KarinK: Hurra för mormor Agneta!
AnnCatrin: GRATTIS mormor Agneta! Så roligt!
Gunilla: Grattis Agneta S!!!!!!!!!!
Agneta S: Hej Alla! Idag har jag blivit mormor för första gången! En gosse blev det! Vill bara dela glädjen med ER!

10 september

Vart tar dagarna vägen...

Igår fick jag detta mail:

"Hej Gunilla!
Nu har jag suttit i mer än 4 timmar i sträck läst din bröstdagbok och jag vill ge dig en en "ängel" från mig för att du finns och har publicerat dina tankar/upplevelser för oss här ute som hamnat i samma situation som du. Men du har nog säkert själv bearbetat dina egna sorger genom ditt skrivande. Jag har gråtit och beundrat ditt mod. Min mamma 53 år har nyss fått beskedet att hon har en liten tumör, 6mm, på ena bröstet och de har inte sett något i lymfkörtlarna. Hon ska precis som du opereras i Falun och jag ska ta med en kikare till henne som hon kan titta i om hon får ett rum med utsikt över sjön."

Det känns underbart att mina erfarenheter kan vara till hjälp och det värmer att få sådana här mail!

Idag är jag ledig och snart sticker Mats och jag ut och målar innan vi i kväll ska på ytterligare ett styrelsemöte i Stjärnsund.

Gunilla: Tisdag: Ytterligare en bra arbetsdag. Hämtade sedan Mats och nu har vi haft styrelsemöte här hemma. ledig i morgon!!!
Gunilla: Måndag: bra arbetsdag, sommarvärmen fortsätter. Åsa gör ugnspannkaka...

8 september

Bilden till höger, Gravid - gjord av mig 1987, liksom Leos Skillinge 76, finns nu till extrapris i Butiken.

Måndag igen, livet rullar på i en bra lunk och jag känner mig frisk och mitt liv känns helt och bra. Jag är mycket trött efter en arbetsdag men tillåter mig att vara det.
Bröstcancertiden känns allt mer avlägsen, jag tillhör den friska världen.

Åsa har gjort ugnspannkaka till middag och ikväll säsongstartar min favoritTVserie - Cityakuten...

7 september

Vi kom till Lugnet i god tid på fredagen och fick köa 3 timmar i värmen innan vi blev insläppta på marknadsområdet och kunde ställa upp våra bord. Elin och Åsa kom cyklandes som räddande änglar med läsk och nybakad kladdkaka och vårt humör steg till topp!
Klockan 7 på lördagsmorgonen var marknaden i full gång och vi sålde bra och framför allt det mest skrymmande av våra saker.
Efteråt var vi totalt utmattade. Jag lyckades nätt och jämnt fixa en god grillmiddag och satt sedan och sov framför TV:n tills klockan sa att jag kunde lägga mig. Mats var lika trött!
Sommarvärmen har kommit tillbaka sedan i fredags! Härligt!

Idag har vi tagit en riktigt lat dag - vilodag!

AnnCatrin: Grattis till lyckad försäljning!
Nanne: Kul att ni sålde bra, Gunilla. Har ni också sommar idag? Trevlig helg.
Gunilla: Mats stannade och röjer upp, jag förbereder kvällens grillning!
Gunilla: Lördag em: Bubba och jag promenerade hem från DAK-marknaden på Lugnet. Har varit där sedan igår och sålt jättebra!
Gunilla: Kanske en följd av allt virus. Min brevlåda har sedan i tisdags inte tagit emot ett enda icke smittat mail...
Anni: swipnet verkar också ha krångel. jag har skrivit dagbok, men kan inte lägga ut det... :( (tors natt)

4 september

I går eftermiddag var vi i Ateljén och myste. Anna tittade in och Mats kompis Per stannade till en stund på väg till ett möte i Falun. Vi (dvs Mats) börjar lära oss att skära paspartout och rama in snyggt. Vi har sålt ytterligare några tavlor och Rönnäs byförening köper ett Vykortset av oss.
Arbetsnamnet för vår verksamhet är Billdoc.
Säg namnet högt!

- och vadå?
Jo design, Billdoc design kallar vi oss.
På kvällen kände jag att jag återhämtat mina krafter och var beredd på ytterligare två arbetsdagar.

Idag har vi haft öppet hus på jobbet och jag har druckit pommac och ätit jordnötsringar mest hela dagen. Massor av arbetskamrater kom på visit (från BV-Datas huvudbyggnad) och det blev mycket pratande. Jag hade även ett möte och fick mer arbete med användarvänligheten på www.banverket.se. Än så länge känns det utmärkt bra att arbeta. I morgon ska vi gå på föreläsningar om arbetsklimat, konfliktlösning mm
Direkt efter jobbet åker vi till Lugnet och ställer i ordning vårt stånd, Klasse och Gerd ska också dit. Vädret ska bli bra både fredag och lördag. Lördagen är den officiella marknadsdagen men de stora fynden gör man visst redan på fredagskvällen... Det ska bli jätteroligt!!

Gunilla: Exakt vad jag upptäckt KarinK! Fast det började först här om dagen...
KarinK: Problemet med Oooops verkar vara vanlig på hemsidor på Passagen.
Gunilla: Onsdag kväll: Jag har haft en jätteskön dag och återhämtat krafter!
Gunilla: Jag har märkt samma problem AnnCatrin... Jag hoppas och tror att det är övergående! Vi ses i morgon Karin L!
AnnCatrin: Det är nåt konstigt med URL:n till din Dag-för-dag. Jag får tom sida med "Ooops! sidan finns inte". Men om jag uppdaterar sidan eller går via Gunillas sida och uppdaterar kommer den fram.
Karin L: Hoppas att du har/har haft en skön ledig dag och att vi ses imorgon på Öppet Hus!

3 september

Jag somnade gott i måndags kväll men efter några timmar vaknade jag och sov sedan mycket oroligt resten av natten. Det märktes att jag hade många intryck att bearbeta. Gårdagen blev därför lite extra trött.
På jobbet förbereder de Öppet Hus för resten av personalen under torsdagen. När jag gick hem höll de på att hänga gardiner och storstäda lokalerna.

Anna och jag träffades på stan när jag kom med bussen från Borlänge. Vi fikade och hann prata en stund. Elin lagade maten och jag tillbringade kvällen i soffan framför TV:n.

Idag är jag ledig och tar en slö förmiddag för att sedan åka till Mats. Vi ska rensa hans garage och förbereda oss inför Falu Veteranmarknad som är här i Falun i helgen. Nu ska jag äntligen bli av med mina marknadssaker som ockuperat ena hörnan i vardagsrummet sedan i somras.

Tavlan från Skillinge är gjord av Mats pappa Leo Sjöbom.

Gunilla: I morgon är jag ledig!
Gunilla: Tisdag: Ytterligare en arbetsdag! Sov oroligt i natt så jag är mycket trött -men det hade jag räknat med.

1 september

Jag har arbetat min första arbetsdag på min nya arbetsplats! Vi är flera avdelningar från Banverket som flyttat till den gamla Postterminalen i Borlänge. Från mitt arbetsrum på andra våningen kan jag se bergen i horisonten och himlen! I mitt förra arbetsrum såg jag bara en ingallrad fläktanordning med taggtråd runt sig...
Det känns bra att vara igång igen. Jag har läst alla mail, träffat webbgruppen,  bokat in möten, packat upp alla saker och börjat "bo in mig" i rummet. Jag har fått helt nya kontorsmöbler och en ny dator med en stor platt skärm!
 
Åsa har börjat sin praktik på Dalateatern och Elin är frisk och i gång igen.

Min mailbox här hemma översvämmas fortfarande av virussmittade mail men min dator har klarat sig utan virus. Jobbigt dock att ta emot och sedan kasta alla smittade mail...

Allt är som det ska!

Gunilla: Tack, Ingela, AnnCatrin och Agneta S. Jag ser fram emot att börja jobba! Det är klart att det går bra den 24 Ingela!
Agneta S: Gunilla,önskar Dig bra dagar på jobbet!
AnnCatrin: Ha det bra och lugnt på jobbet, Gunilla!
Ingela: När jag läser din dag-för-dag-bok så blir jag glad! Jag blir även stärkt i att man själv kan styra mycket i sitt liv. LYCKA TILL Gunilla!
Ingela: Lycka till på jobbet, Gunilla. Jag känner viss oro inför mitt besök hos doktorn den 24. Trots att alla säger att allt är bra. Ska lite på dem. :-)
Gunilla: Söndag kväll: Vi har haft en härlig solig dag... I morgon börjar jag arbeta igen!

 

Tillbaka till Gunillas Dag för Dagbok


Dag för Dagbok
maj

juni
juli
augusti
 

 


Tillbaka till Gunillas Dag för Dagbok

Översikt över mina webbsidor

© Gunilla Rohlin 2003 -2006